MENÜ

Lakberendezés és Való Világ műsora

K&G Wood Design Dió rönk kis asztalok a Való Világ 11ben

Ez a cikk nem lesz hatásvadász, nem ragadja meg a fájdalomtesteket és fókuszál a pletykára. Törekszem a tényközlésre és az emberi jóság, segítőkészség megragadására! Az a világom amire a figyelmemet irányítom, ezzel a jelmondattal töltöttem el azt a három hónapot, amíg az RTL Való Világ kupolája alatt dolgoztam.

                Egy hónapja tartott az újraépítés amikor egy 3 tagú asztalos csapatba kerültem. Az egyik kollégám velem egykorú, akit most karakteres olykor mormogós, mégis mélyérzésű ezermesternek és festő szakinak tartok. A másik kollégám a 40-es éveiben járva fiatal korától az asztalos szakmában szerezett tapasztalatát higgadtsággal tényszerűséggel fogja össze.

lakberndezés

Új fiú voltam és nézték mit hogyan vágok, az első napokon túl bevettek a csapatba és törtük magunkat a határidők betartására. Jó hangulatú napokat, heteket éltem meg. Az elején, amikor erős hanggal hallgattunk zenét, mókáztunk és a meló is haladt. Tudatosan levettem a kezemre barnult karórát hogy repüljön az idő és játék legyen a munka.

Az éles gépeknél kiemelten fontos a jelenlét a testi épség és a pontos méretek megtartása okán. Voltak gépek például a merülő fűrész, vagy karos vágó, marógépek, amiket közös helyszíneken egy másik asztalos brigáddal (ők 5-en voltak) használtunk. Ez több alkalmat adott, hogy toleranciát és elfogadást, türelmet gyakoroljanak az egyének.

Így összesen 8 fő képviselte a többnyire asztalos olykor mindenes építő szakmát. Rajtunk kívül 6 fő festő és 5 villanyász is segített a környezet épülését, szépülését.

lakberndezés

Az leckét a munkavégzés ugyanúgy adta, mint a csoportok érdekellentétjeinek a közös érdekké kovácsolása. Például  mikor villanyszerelő áramtalanít bár szól előre, de szóval nem működik a „sikító” (sarok csiszoló) és nem halad a munka. A festő nem szereti, amikor a készre festett fal, padló poros, leütött lábnyomos és az asztalos a díszlécet nehezen illeszti fel a görbe falra. Javítható apróságok nem is hibák. Pillanatnyi elszakadások a jelenléttől, ami olykor velem vagy a 19 főből bárkivel esetleg egy időben többünkkel is megtörtént. Ezek az eltévedések, amik később javításra szorulnak. A megoldást mindig segíti a jókedv, a humor és elfogadás.

lakberndezés

           Amikor a vége felé sürget a határidő és a környezet, mert mint gyerek korban a vizsgára, érettségire, kollokviumra stb, úgy felnőtt korban is elő fordul, hogy a határidő végéhez közeledve gyorsul a munka. A gyors tempó nehezített terepnek számít, amiben újabb lehetőség van a higgadtság gyakorlására. Amikor megvan az átadás megnyugszik mindenki és elkezdődik a hiányosságok pótlása.

                A hiányosságokat, javításra minősített dolgokhoz újra elindul az anyagbeszerzés és lehetőség szerint közen maga a korrekció. Minden egy körforgás szokták mondani, és addig vagyok ezekben, amíg valamilyen módon meg nem tanulok felfelé lépni belőle. Az eredményes munkának nyugodtság a kötő ereje.

                Vannak részátadások, majd a végén a próba forgatások, ahol az utolsó simítások kerülnek helyre, ekkor már kisebb létszámokkal jelentünk meg, ami enyhít a feszített tempón is és végül minden jó ha a vége jó és a Való Világ produkciójának helyszíne is a lakberendezésében több mint alkalmassá válik a forgatásra.

lakberndezés

Hogy miként lehet felfelé törekedni és például amikor sietség közben nagy a sor a barkács boltban, ráadásul épp rossz napja van az eladónak?! Hát az én eszközöm egy olyan „fény kard”, amit bárki leemelhet a falról és a rendszeres gyakorlat segítségével, a belső munka eredményességével tudok reagálni arra amire régebben kevésbé. Úgy lehet időt szakítani, hogy korábban kelek és a korai kelés mégse okoz fáradtságot, ha energiát adó gyakorlatokat végzek, amik ráadásul motiválnak és örömmel végezhetők. Milyen gyakorlatok ezek?! Mindenkinek más és aki keres az talál! Az örömöt az eredményesség és a visszacsatolás hozza. Például az a gyerek szereti meg a sportokat akinek az ügyessége, vagy akár az ügyetlensége is dicséretet kap! Amikor megelőlegezzük a bizalmat valakinek valamiben akkor lehetőséget adunk, hogy bele nőjön a dicséretbe. A nehézséget az jelenti, hogy hosszú az az idő amíg jön a visszacsatolás bármilyen formája ehhez kel a kitarás. A kitartás fejleszthető a rendszeres szokásokkal, melyek alkalmanként/fonalanként kötéllé formálódnak és jellemzőinké vállnak.

Kitekintés az iparművészetből a díszletépítésbe.

lakberndezés

A miértjére a több válasz van, melyek közül a tapasztalatszerzést, anyagismeretet, készségfejlesztést és a szakmai sikerre való törekvést jelölném meg. Szempont az is, hogy nagy brigádban dolgozni egyéni vállalkozóként is izgalmas eseményteli helyzetekre ad lehetőséget (melyeket fentiekben írtam).

lakberndezés

Többnyire epoxi gyantával fogom össze a fahibás (repedések, kieső göcsök, korhadások stb..) pallókat, fa korongokat, és építek életfákat a kis asztalokba, étkezőasztalokba, lámpákba egyéb bútorokba. Ebben az esetben nem volt idő az epoxi gyantára. A való világ nyugi szobájában elhelyezett dió rönkök súlyában és anyag szerkezetében is stabilan tartják a ránehezedő tárgyakat, vagy esetleg szolgálnak sámliként is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük